. Τι είναι αυτό που αποσυντονίζει τον οργανισμό σου και δοκιμάζει συχνά τις αντιστάσεις σου;
Οιστρογόνα Παράγονται στις ωοθήκες μέχρι την εμμηνόπαυση. Η δράση τους σε ό,τι αφορά την πυκνότητα των οστών είναι πιο έντονη στις γυναίκες, όπως και στα μαλλιά, στην επιδερμίδα και την εξωτερική εμφάνιση. Επίσης, μειώνουν τη χοληστερόλη, διευκολύνουν την κυκλοφορία και επηρεάζουν το νευρικό σύστημα. Tεστοστερόνη Η έλλειψή της επηρεάζει αρνητικά τη λίμπιντο, ενώ οι αυξημένες τιμές της, π.χ., εξαιτίας παθολογικών καταστάσεων (πολυκυστικές ωοθήκες, όγκοι επινεφριδίων), έχουν παρενέργειες, όπως αύξηση της τριχοφυΐας, ακμή, διαταραχές του κύκλου και σπάνια απόκτηση ανδρικής χροιάς στη φωνή.
Το σώμα σου παράγει περισσότερες από 100 ορμόνες που ελέγχουν ζωτικές λειτουργίες, όπως ο μεταβολισμός, η χώνεψη, η ανάπτυξη και η αναπαραγωγή. Πρόκειται για τις ουσίες που παράγονται σε έναν ενδοκρινή αδένα, όπως η υπόφυση, ο θυρεοειδής και οι ωοθήκες, και στη συνέχεια μεταφέρονται από το αίμα στα όργανα του σώματος. Η μείωση ή η αύξηση του επιπέδου των ορμονών αυτών πέραν του φυσιολογικού ορίου αποσυντονίζει τον οργανισμό σου και μπορεί να οδηγήσει σε παθολογικές καταστάσεις όπως εξάντληση, άγχος, αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, αύξηση βάρους, υπογονιμότητα, δερματικά προβλήματα ή ακόμη και αύξηση της τριχοφυΐας. Συχνά τις καταστάσεις αυτές «πυροδοτεί» ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τους γρήγορους ρυθμούς, τις συνεχείς δίαιτες, την έλλειψη άσκησης και το υπερβολικό στρες. Αν και οι άνδρες έχουν ορμονικό σύστημα ή προβλήματα που συνδέονται με αυτό, είναι πιο πιθανό να ακούσεις από γυναίκα τη φράση «οι ορμόνες μου τρελάθηκαν». Αυτό σημαίνει απλά ότι ο οργανισμός της γυναίκας είναι πολύ πιο ευαίσθητος όσον αφορά τις ορμονικές διαταραχές και περισσότερο ευάλωτος σε εξωτερικούς παράγοντες. Εάν σε αυτά προστεθεί και η πολυπλοκότητα του γυναικείου ενδοκρινικού συστήματος έναντι του ανδρικού, λόγω ίσως του ότι ο γυναικείος οργανισμός πρέπει να μπορεί να υποστηρίξει δύο ζωές, της μητέρας και του εμβρύου, τότε είναι εμφανές ότι οι περιπτώσεις ορμονικής δυσλειτουργίας είναι περισσότερο πιθανό να εμφανιστούν στο γυναικείο πληθυσμό απ' ό,τι στον ανδρικό.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ «Γέμισε το πρόσωπό μου σπυράκια».
Τι συμβαίνει Το δέρμα είναι ένας ιστός, ένα όργανο-στόχος, που δέχεται την επίδραση πολλών ορμονών, αλλά παράλληλα είναι σε θέση και να συνθέτει και να μεταβολίζει ορμόνες. Είναι αρκετά περίεργο το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις μισές ενήλικες γυναίκες παλεύουν κατά της ακμής. Η αιτία είναι οι ορμόνες, οι οποίες κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας «φουντώνουν» και υποχωρούν πολλές φορές. Καθώς λοιπόν τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξομειώνονται, τα ανδρογόνα, οι ορμόνες που διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες, μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη παραγωγή λιπαρότητας. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση της ακμής είναι το στρες, το οποίο επίσης ανεβάζει τα επίπεδα των ορμονών.
Η λύση Εάν το δέρμα σου δεν ανταποκρίνεται στις θεραπείες που κάνεις στο σπίτι, επισκέψου ένα δερματολόγο. Εάν το πρόβλημα είναι όντως ορμονικό, ίσως χρειαστεί να πάρεις αντισυλληπτικά σε χαμηλές δόσεις.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ «Έβγαλα τρίχες στο πρόσωπο».
Τι συμβαίνει «Ο κατεξοχήν παράγοντας που προκαλεί την υπερτρίχωση είναι μια ορμονική διαταραχή, κατά την οποία στο γυναικείο οργανισμό υπερισχύουν οι ανδρογόνες ορμόνες», επισημαίνει η Θεώνη Κουτσούμπα - Μαρουδή, ιατρός ενδοκρινολόγος και προσθέτει: «Το σώμα κάθε γυναίκας φυσιολογικά παράγει μια μικρή ποσότητα ανδρογόνων ορμονών. Αυτές είναι χημικά ίδιες μ' εκείνες των ανδρών. Η διαφορά τους βρίσκεται στην ποσότητα, η οποία στους άνδρες είναι πολύ μεγαλύτερη».
Η λύση Ζήτησε τη συμβουλή κάποιου ενδοκρινολόγου. Έπειτα από σειρά εξετάσεων ο γιατρός μπορεί να σου συνταγογραφήσει κάποιο αντιανδρογόνο, έτσι ώστε να ελεγχθεί η παραγωγή των ανδρικών ορμονών που ευθύνονται για την εμφάνιση της τριχοφυΐας. Τα όργανα που εκκρίνουν ανδρογόνες ορμόνες στη γυναίκα είναι τα επινεφρίδια και οι ωοθήκες. Για να διαπιστωθεί, ωστόσο, η υπερανδρογοναιμία, πρέπει πρώτα να ελεγχθεί η λειτουργία των δύο αυτών ενδοκρινών αδένων με ειδικές εξετάσεις. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ «Δεν μπορώ να μείνω έγκυος».
Τι συμβαίνει Όλες γνωρίζουμε ότι οι ορμόνες είναι η απαραίτητη προϋπόθεση της επιτυχούς κύησης. Λίγες είναι, όμως, αυτές που γνωρίζουν ότι ορισμένες ορμονικές δυσλειτουργίες εμποδίζουν ή, ακόμη χειρότερα, αναστέλλουν την εγκυμοσύνη. Για παράδειγμα:
Η προλακτίνη παράγεται από το κέντρο του εγκεφάλου (υπόφυση) και σε μεγάλες ποσότητες ασκεί έντονη αντιοιστρογονική δράση, με αποτέλεσμα να μη δημιουργείται καλής ποιότητας ωάριο ή ακόμη να δημιουργούνται προϋποθέσεις αποβολής.
Τα ανδρογόνα όταν στη γυναίκα παράγονται σε μεγάλες ποσότητες είναι βλαπτικά για τη γονιμότητα με διάφορους τρόπους και δημιουργούν προϋποθέσεις ανωορρηξίας και κακής ποιότητας ωαρίων.
Η LH (Ωχρινοτρόπος) αποτελεί ένα πολύ δύσκολο και σύνθετο θεραπευτικό πρόβλημα και οδηγεί πολλές φορές σε αποτυχημένες προσπάθειες επιτεύξεως της κύησης, ακόμη και με εξωσωματική γονιμοποίηση.
Η λύση Εάν πιστεύεις πως έχεις πρόβλημα, συζήτησέ το με το γυναικολόγο σου. Θα σου συστήσει ειδικές εξετάσεις για τις τιμές των συγκεκριμένων ορμονών. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ «Η κοιλιά μου μοιάζει με μπαλόνι».
Τι συμβαίνει O τρόπος με τον οποίο ο καθένας μας αποθηκεύει το λίπος μπορεί να λειτουργήσει ως ένδειξη ορμονικών διαταραχών, π.χ., αν έχεις παραπανίσια κιλά γύρω από τη μέση, μπορεί να είναι αυξημένα τα επίπεδα της ινσουλίνης σου. Η έλλειψη γυμναστικής και η κακή διατροφή εντείνουν το πρόβλημα, καθώς χρειάζονται ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες της ορμόνης, για να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Καθώς το σώμα σου «παλεύει» να αντεπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις, η γλυκόζη αποθηκεύεται ως λίπος, συνήθως γύρω από τη μέση και στο συκώτι.
Η λύση Προσοχή στη διατροφή! Αντικατάστησε τα γλυκά και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες που προέρχονται από προϊόντα ολικής αλέσεως και φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Γυμνάσου καθημερινά, για να κρατήσεις τα επίπεδα της ινσουλίνης στα σωστά επίπεδα.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ «Αρρωσταίνω συχνά».
Τι συμβαίνει Συνήθως αρρωσταίνεις έπειτα από μια ιδιαίτερα στρεσογόνο περίοδο. Εάν ζεις υπό το καθεστώς μόνιμης πίεσης, λόγω αυξημένων επαγγελματικών ή οικογενειακών υποχρεώσεων, και υποφέρεις από συχνές και επίμονες λοιμώξεις, πιθανόν να έχουν διαταραχθεί τα επίπεδα της αδρεναλίνης και κορτιζόλης σου. Η πρώτη σου δίνει ενέργεια, για να αντιμετωπίσεις στρεσογόνες καταστάσεις, αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό και τη ροή του αίματος. Η δεύτερη βοηθά το σώμα σου να αναπτύσσεται, να τρέφεται και, άρα, να λειτουργεί σωστά. O οργανισμός σου αυξάνει την παραγωγή και των δύο ουσιών σε καταστάσεις «εκτάκτου ανάγκης», για να σου παρέχει περισσότερη δύναμη και αντοχή. Ωστόσο, η παρατεταμένη διάρκεια αυτής της κατάστασης, εκτός από το ότι θα σε εξαντλήσει, θα σε τροφοδοτήσει και με ένα αδύναμο –άρα, ευάλωτο– ανοσοποιητικό σύστημα.
Η λύση Μην πανικοβάλλεσαι, είναι σπάνιες οι περιπτώσεις σοβαρών προβλημάτων στην παραγωγή της αδρεναλίνης. O κατάλληλος γιατρός, για να απευθυνθείς, είναι ο ενδοκρινολόγος, που θα σου συστήσει θεραπευτική αγωγή ύστερα από εξετάσεις.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: «Δεν έχω ερωτική διάθεση».
Τι συμβαίνει Οι ορμόνες, ειδικά η προγεστερόνη, επηρεάζουν τη διάθεση για σεξ. Μια ορμονική διαταραχή μπορεί να ευθύνεται λοιπόν για τη μειωμένη ερωτική επιθυμία, ενώ αρνητικές επιπτώσεις στη λίμπιντο μπορεί να έχουν και οι ορμονοθεραπείες και οι θεραπείες γονιμότητας. Επίσης, τα οιστρογόνα που εκκρίνει ο οργανισμός πριν από την ωορρηξία και έχουν την ικανότητα να αυξάνουν την σεξουαλική διάθεση. Μια γυναίκα μπορεί να βιώσει μεγαλύτερη επιθυμία όταν βρίσκεται στις γόνιμες ημέρες της. Είναι η πρόβλεψη που έκανε η φύση για να βοηθήσει τη γυναίκα να προχωρήσει στο αναπαραγωγικό της έργο. Επιπλέον, κάποιες μικρές ποσότητες της τεστοστερόνης, σε συνδυασμό με τα οιστρογόνα, «πυροδοτούν» την ερωτική διάθεση της γυναίκας. Δυστυχώς, με την πάροδο των χρόνων και κυρίως με την εμμηνόπαυση η τεστοστερόνη αρχίζει να μειώνεται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει και στη μείωση της ερωτικής επιθυμίας.
Η λύση Εάν το δικό σου πρόβλημα είναι η χαμηλή τεστοστερόνη, ο γυναικολόγος σου μπορεί να το προσδιορίσει μέσω αιματολογικού ελέγχου.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ «Μου φαίνονται όλα μαύρα...»
Τι συμβαίνει Mπορεί να φταίει το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο. Όπως είναι γνωστό, στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας οι ορμόνες εμφανίζουν μεγάλες διακυμάνσεις, ανάλογα με τη φάση του κύκλου, και μαζί με αυτές παρουσιάζονται αλλαγές και στη διάθεση. Tα οιστρογόνα αυξάνονται στην ωορρηξία (στο μέσο του κύκλου περίπου), στη συνέχεια, εφόσον δεν υπάρξει γονιμοποίηση, αρχίζουν να μειώνονται και όσο πλησιάζει η προεμμηνορρυσιακή φάση (που μοιάζει κατά κάποιον τρόπο με την εμμηνόπαυση), μαζί με τα επίπεδα των οιστρογόνων που «πέφτουν», «πέφτει» και η διάθεση. Συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται 5-11 ημέρες πριν από την περίοδο και περιλαμβάνουν άσχημη διάθεση, εκνευρισμό, μελαγχολία, ευερεθιστότητα, μειωμένη σεξουαλικότητα, άγχος. κ.ά.
Η λύση Εμπλούτισε τη διατροφή σου με λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και ψάρια (περιέχουν λιπαρά οξέα, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνη D, υδατάνθρακες κ.ά., που βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου).
Το προφίλ των ορμονών σου
Aδρεναλίνη Παράγεται από ένα συγκεκριμένο μέρος των επινεφριδίων (που είναι μικροί αδένες πάνω από τους νεφρούς) όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση άγχους.
Iνσουλίνη Κρατά τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος υπό έλεγχο και παράγεται από το πάγκρεας. Η ανεπάρκειά της προκαλεί τη νόσο του σακχαρώδη διαβήτη (τύπου Ι ή τύπου ΙΙ).
Kορτιζόλη Σε τελευταίες ιατρικές έρευνες συμπεραίνεται πως ευθύνεται, τελικά, για τις περισσότερες απειλές κατά της ηρεμίας μας, συμπεριλαμβανομένης της βουλιμίας, της απώλειας μυϊκού όγκου, εμφάνισης διαβήτη, απώλειας μνήμης και κατάθλιψης.
Mελατονίνη Παράγεται από τον εγκέφαλο και συγκεκριμένα από ένα αδένα στο πίσω μέρος του, την επίφυση, και η έκκρισή της αρχίζει όταν υπάρχει σκοτάδι. Έχει πολλαπλές δράσεις, ενώ, μεταξύ άλλων, φαίνεται ότι είναι ο φυσικός ογκοστατικός παράγοντας συμβάλλοντας στην προστασία του οργανισμού από την καρκινογένεση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου