Latest News

ευαίαθητο στομάχι;ΘΩΡΑΚΙΣΤΕ ΤΟ

                                                                                                                                                                                 Μην αφήνετε τα λάθη να κατευθύνουν την πορεία σας - προσπαθήστε να τα ελέγχξετε και μην τα αφήνετε να σας ελέγχουν αυτά.

Αν δε μπορείτε να φάτε σωστά, τουλάχιστον ας προσπαθήσετε να φάτε καλύτερα!
Ποτέ ένα διατροφικό «λάθος» ή μιά “μικρή” παρασπονδία δεν αποτέλεσε πρόβλημα σε μιά συνήθη διατροφή. Το πρόβλημα δημιουργείται οταν τα λάθη γίνουν συνήθεια και τα «σωστά» παρασπονδία.

Προσχεδιάστε το διαιτολόγιο της επόμενης ημέρας από την προηγούμενη.
Αν «χαλάσετε» το διαιτολόγιο σας μήν το σταματάτε αλλά συνεχίστε κανονικά, τρώγοντας λιγότερο στο επόμενο γεύμα ή την επόμενη ημέρα.
Συνήθως ένα 20% των ημερησίων θερμιδών πρέπει να προέρχονται από πρωτεϊνες, ένα 50 - 60% από υδατάνθρακες και το υπόλοιπο από τα λίπη. Ένα καλό διαιτολόγιο πρέπει να περιέχει μιά μεγάλη ποικιλία τροφών από τις βασικές ομάδες τροφίμων: Γιαούρτι ή γάλα (ομάδα γαλακτομικών), κρέας ή αβγά ή ψάρι ή όσπρια ή τυρί (ομάδα πρωτεϊνών), δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά και πλήρη προϊόντα αλευριού (ομάδα υδατανθρακών), φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο.
Ολες οι τροφές θα πρέπει να τρώγονται με μέτρο. Η προτίμησή σας θα πρέπει να στραφεί προς τις φυτικές τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε μέταλλα και βιταμίνες και σε τροφές με "λίγα λίπη" όπως το άπαχο κρέας, το άπετσο κοτόπουλο, η γαλοπούλα και το ψάρι. Ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας συστήνει τον περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος και την αύξηση της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων, οσπρίων και λαχανικών.
                                                                                          Προτιμήστε τα 4 - 5 μικρά ημερήσια γεύματα από τα τρία «μεγάλα», χωρίς να αυξήσετε τη συνολική θερμιδική σας πρόσληψη.  Για παράδειγμα αντί να πάρετε 2500 θερμίδες σε τρία γεύματα  θα πρέπει να πάρετε τις ίδιες ακριβώς θερμίδες από τέσσερα, πέντε ή εξι γεύματα, σωστά κατανεμημένα όλη την ημέρα. Τα μικρά και συχνά γεύματα βοηθούν το μεταβολισμό να παραμείνει δραστήριος, διατηρούν την ενεργητικότητά σας, σταθεροποιούν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα, βοηθούν στην καλύτερη αξιοποίηση των τροφών κι ωφελούν την πέψη χωρίς να προκαλούν "εκρήξεις πείνας".
Το πρωϊνό σας πρέπει να περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα και γιαούρτι ή γάλα, το μεσημεριανό σας κάθε είδους  ωμά λαχανικά και φυτικές τροφές (μακαρόνια, ρύζι, όσπρια κ.λπ) και το βραδυνό σας πρωτεϊνούχες τροφές, όπως το ψάρι και το κοτόπουλο και ωμά λαχανικά με ελαιόλαδο και λεμόνι. Για ενδιάμεσα κολατσιά δοκιμάστε φρούτα, άπαχο τυρί κι άπαχο γιαούρτι.
Αποφύγετε να "πηδάτε" προγραμματισμένα γεύματα εκτός κι εάν δεν πεινάτε πραγματικά. Είναι πάντως προτιμότερο να πάρετε κάποιο χυμό ή να φάτε κάποια φρούτα παρά να αφήσετε εντελώς άδειο το στομάχι σας. 
Τρώτε τα φαγητά σας βραστά ή ψητά κι όχι τηγανισμένα. Προτιμήστε την παρασκευή των φαγητών στον ατμό και αποφύγετε τους φούρνους μικροκυμάτων αν δεν τους χρησιμοποιείτε σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης τους. Το επί πολύ ώρα βράσιμο των τροφών καταστρέφει σημαντική ποσότητα από τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες, ενώ το τηγάνισμα καταστρέφει την δομή ορισμένων πολύ ευαίσθητων πρωτεϊνών. Οταν δεν έχετε χρόνο για να μαγειρέψετε σωστά, μην αναρρωτιέστε που βρίσκουν τον χρόνο οι αρρώστιες για να σας επισκέφτονται συνέχεια.
Για να πάρετε και να αφομοιώνετε περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα, πρέπει να τρώτε αρκετά φρούτα με την φλούδα, ωμά λαχανικά και γαλακτομικά προϊόντα. Καταργείστε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τις κονσέρβες, τα γλυκά, τη ζάχαρη, το επιπρόσθετο αλάτι, τα τυποποιημένα επιδόρπια, το αλκοόλ, καραμέλες, σοκολάτες και τα προϊόντα από ραφιναρισμένο αλεύρι. Μάθετε να συντηρείτε και να μαγειρεύετε σωστά τα τρόφιμα, περιορίστε τον καφέ και μειώστε ή κόψτε το κάπνισμα.                                                                                                Πίνετε πολύ νερό. Πιείτε νερό αμέσως μόλις ξυπνήσετε το πρωϊ, πριν, κατά την διάρκεια και μετά την άσκηση και τουλάχιστον άλλα τέσσερα ποτήρια κατά την διάρκεια της ημέρας. Το νερό δεν παχαίνει γιατί δεν έχει θερμιδογόνα συστατικά και βοηθά στην γρηγορότερη αποβολή των άχρηστων ουσιών από τον οργανισμό.
Αποφύγετε να πίνετε νερό μαζί με τα γεύματα, αμέσως μετά από αυτά κι αμέσως πρίν από τον ύπνο.
Προσθέσετε σε κάθε ποτήρι νερό λίγες σταγόνες λεμόνι.
Αποφύγετε τα ανθρακούχα νερά, τις σόδες και τα αναψυκτικά.
Τρώτε αργά κι απολαμβάνετε το φαγητό σας. Ο εγκέφαλος χρειάζεται τουλάχιστον δέκα με δεκαπέντε λεπτά για να αντιληφτεί τα μηνύματα κορεσμού.
Τρώτε όλα τα τρόφιμα στην εποχή τους όσο το δυνατόν πιο φρέσκα κι όσο πιο κοντά στη “φυσική” τους μορφή.
Αποφύγετε να αγοράζετε και να τρώτε φρούτα και λαχανικά που παράγονται σε θερμοκήπια.
Προτιμήστε τα φρέσκα από τα κατεψυγμένα λαχανικά.
Τρώτε πάντα τα φρούτα σας ωμά και με τη φλούδα, αφού τα πλύνετε καλά.
Προτιμήστε το φρέσκο από το κατεψυγμένο ψάρι, το παστεριωμένο γάλα από το εβαπορέ.
Αποφύγετε τις κονσέρβες και τα τρόφιμα με “παραπλανητικές” ενδείξεις.
Περιορίστε αλλά μην κόβετε εντελώς το λίπος από τη διατροφή σας. Η πλήρης αποχή από τροφές που περιέχουν λίπος, οδηγεί στην έλλειψη ή στη μειωμένη απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών (Α, D, E) καθώς και σε έλλειψη εκείνων των λιπαρών οξέων που  δεν μπορεί  να συνθέσει από μόνος του ο οργανισμός. Η μακροχρόνια αποχή από τις λιπαρές τροφές μειώνει σοβαρά τα αποθέματα των λιποδιαλυτών βιταμινών, προκαλεί αύξηση των δερματικών προβλημάτων, ραχίτιδες, προβλήματα στα οστά και στις αρθρώσεις, αύξηση των φλεγμονών, προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην παραγωγή των στεροειδών ορμονών.
Αν θέλετε να μειώσετε το διατροφικό λίπος, περιορίστε τα κορεσμένα λίπη. Μην τρώτε τις πέτσες των κρεάτων, αφαιρέστε όλο το ορατό λίπος των κρεάτων πριν τα μαγειρέψετε, διαλέγετε τα πιο άπαχα κομμάτια και ψήστε ψάρια και κρέατα σε αλουμινόχαρτο.                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Χρησιμοποιήστε το ελαιόλαδο μετά την παρασκευή των φαγητών.
Αποφύγετε να φτιάχνετε και να τρώτε σάλτσες.
Προτιμήστε τα άπαχα κι ημιαποβουτυρωμένα γαλακτομικά προϊόντα από τα πλήρη,  αποφύγετε τα παχιά τυριά και περιορίστε το βούτυρο.
Μειώστε τους ξηρούς καρπούς και προτιμήστε τους ανάλατους κι άψητους.
Αποφύγετε την κρυμμένη ζάχαρη. Θυμηθείτε οτι μπορείτε να τη συναντήσετε με πολλά παραπλανητικά ονόματα όπως “σουκρόζη”, “γλυκόζη”, “αμυλοσιρόπιο”, “δεξτρόζη”, “καλαμοσάκχαρο” - όλα αυτά είναι η απλή, κοινή, ζάχαρη.
Ελέγχετε τα συστατικά που αναφέρονται στις ετικέτες των τροφίμων - ακόμα και τα “ελαφριά προϊόντα” μπορούν να περιέχουν πολλές άχρηστες θερμίδες.
Να είστε επιφυλακτικοί με τα τεχνητά γλυκαντικά. Κάποια περιέχουν τις ίδιες ακριβώς θερμίδες με τη ζάχαρη.
Ελαττώστε αλλά μήν κόψετε εντελώς το αλάτι. Το αλάτι ρυθμίζει μαζί με το κάλιο την ισορροπία νερού στον ανθρώπινο οργανισμό.
Χρησιμοποιείστε υποκατάστατα αλατιού τα οποία έχουν την ίδια “αλμυρή” γεύση αλλά το 1/3 της ποσότητας του κανονικού αλατιού.
Μην ζυγίζεστε καθημερινά. Το καθημερινό ζύγισμα δεν μπορεί να δείξει τις πραγματικές μεταβολές των κιλών σας.
Αντισταθείτε στις κρίσεις πείνας. Αν σκέφτεστε συνέχεια το φαγητό, θα πεινάτε και περισσότερο. Αν συνεχίζετε να πεινάτε, πιείτε αρκετό νερό, γυμναστείτε, αποφύγετε να μασάτε τσίκλες και μόνον αν είναι απόλυτη ανάγκη φάτε μιά επιπλέον σαλάτα λαχανικών με λίγο λεμόνι.
Αν εργάζεστε με κανονικό ωράριο, φροντίστε να μεταφέρετε τα κολατσιά σας από το σπίτι.
Φροντίστε να μην πίνετε τον καφέ σας με άδειο στομάχι και να μην πίνετε πάνω από ένα-δύο καφέδες την ημέρα. Ο σκέτος καφές δεν έχει θερμίδες (1-3 αναλόγως του είδους του) αλλά μπορεί να προκαλέσει αύξηση της πείνας λόγω υπογλυκαιμίας.                                                                                                          Αν είστε αναγκασμένοι να φάτε σε εστιατόριο, παραγγείλτε σαλάτα, ψητό ψάρι ή στεγνή μοσχαρίσια μπριζόλα κι ένα ποτήρι λευκό κρασί αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τη λήψη αλκοόλ.
Το “μυστικό” για να μην παίρνετε κιλά όταν τρώτε έξω είναι να τρώτε με μέτρο, μόνο στεγνά φαγητά (ψχητό κρέας ή ψάρι) και σαλάτες, να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και να κινείστε όσο περισσότερο μπορείτε.
Μην πηγαίνετε για ψώνια με άδειο στομάχι. Φροντίστε να ψωνίζετε οταν είστε ήδη χορτάτοι. Ο πειρασμός είναι μικρότερος.
Αν είστε από τα άτομα που πεινάνε μόνο με τη θέα ενός “καλού” φαγητού, φροντίστε να αγοράζετε μόνον τα τρόφιμα της ημέρας, τη συγκεκριμένη ημέρα που τα χρειάζεστε. Οταν πηγαίνετε για να ψωνίσετε τρόφιμα κάντε έναν "πλήρη" κατάλογο για το τί ακριβώς χρειάζεστε στην δίαιτα σας κι αγοράστε μόνον αυτά.
Μην αγοράζετε μεγάλες ποσότητες φρούτων, λαχανικών, ψαριών ή κρέατος ακόμα κι αν τα βάζετε αμέσως σε καταψύκτη. Προτιμήστε να τα αγοράζετε την ημέρα που θα τα φάτε.
Αποφεύγετε να αγοράζετε κονσερβαρισμένα τρόφιμα, προσέχετε πάντα την ημερομηνία λήξεως και την ακεραιότητα της συσκευασίας, μην αγοράζετε προϊόντα που δεν αναφέρουν ευκρινώς, στην Ελληνική γλώσσα, τα περιεχόμενά τους και  αποφεύγετε να αγοράζετε προϊόντα που περιέχουν συντηρητικά ή αυτά στα οποία υπάρχει διαφορά στην αναφερόμενη σύνθεση ανάμεσα στην ξενόγλωσση και στην Ελληνική ετικέτα.
Να κρατάτε ημερολόγιο διατροφής. Να γράφετε καθημερινά τί τρώτε και σε ποιές ώρες. Το ημερολόγιο θα σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε καλύτερα τον τρόπο που τρώτε, τα τυχόν λάθη σας και θα σας αποτρέψει από το να φάτε περισσότερο από ό,τι πρέπει.
Μην τρώτε το βραδινό σας ούτε πολύ αργά, ούτε πολύ νωρίς. Αν το φάτε πολύ αργά θα αντιμετωπίσετε προβλήματα με τον ύπνο σας, αν το φάτε πολύ νωρίς θα πεινάτε πριν κοιμηθείτε. 
Η καλύτερη ώρα για την λήψη του βραδινού γεύματος είναι περίπου 2,5 με 3 ώρες πριν τον ύπνο.
Μην ξεχνάτε οτι αν βάλετε το φαγητό σας σε ένα πιο μικρό πιάτο, θα δείχνει περισσότερο. Κάντε το “λίγο” να φαίνεται “πολύ” κι αρκεστείτε σε αυτό.
Οι τρεις βασικές αιτίες που μπορεί να σας κάνουν να τρώτε ασυλλόγιστα είναι ο έρωτας, η δουλειά ή η ανεργία και τα οικογενειακά προβλήματα. Προσπαθήστε να λύσετε αυτά τα προβλήματα κι όχι να τα «αντιμετωπίζετε» τρώγοντας.
                                                                                                      Οι σημερινές συνθήκες ζωής επιβάλλουν τον περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος, όλων των εσωτερικών οργάνων των ζώων και τη στροφή προς πιο “ασφαλείς” τροφές όπως το ψάρι και τα λαχανικά.
Προσπαθήστε να τρώτε συχνά και από λίγο, αποφύγετε να τρώτε “μαζεμένα” τα γεύματά σας και δεν θα πρέπει να τρώτε το βραδινό σας αμέσως πριν κοιμηθείτε.
Αν μπορείτε να τρώτε σε καθορισμένες ώρες ώστε ο οργανισμός σας να “συνηθίσει” να “ζητά” τροφή μόνο κατά τις συγκεκριμένες αυτές ώρες.
Φροντίστε να τρώτε απλά, χωρίς περίεργους συνδυασμούς και να μην “παραμορφώνετε” τη γεύση και τη φυσική ομορφιά κάθε τροφής.
Χρησιμοποιείστε μικρές ποσότητες από πιπέρι, φυσικά αρωματικά και καρυκεύματα. Αν έχετε προβλήματα με το στομάχι σας αποφύγετέ τα.
Κόψτε κι ετοιμάστε τις σαλάτες σας την ώρα που θέλετε να τις φάτε και μην τρώτε ποτέ σαλάτες που έχουν “ξεμείνει” από το προηγούμενο γεύμα ή την προηγούμενη ημέρα.
Μην τρώτε συχνά «κρύα πιάτα» και φαγητά που έχουν μαγειρευτεί πολλές ώρες πριν,* Μειώνεται η θρεπτική αξία των τροφών κι ένα μέρος των βιταμινών τους οξειδώνεται και καταστρέφεται. 
Μην λέτε όχι στο μπαγιάτικο ψωμί. Το μπαγιάτικο ψωμί διατηρεί σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά και την φρεσκότητά του αν διατηρηθεί στο ψυγείο τυλιγμένο με το ειδικό ναϊλον που χρησιμοποιείται για την διατήρηση των φαγητών. Η κατάψυξη είναι ο καλύτερος τόπος συντήρησης εάν θέλουμε να διατηρήσουμε το ψωμί για περισσότερο από μία ημέρα.
Το “σκούρο” ρύζι περιέχει περισσότερες βιταμίνς και φυτικές ίνες από το «άσπρο», αλλά μπορεί να αποδειχτεί αρκετά δύσπεπτο σε όσους έχουν ευαίσθητο στομάχι.
Τα μακαρόνια για «διαβητικούς» περιέχουν περισσότερες πρωτεϊνες και φυτικές ίνες και λιγότερους υδατάνθρακες, αλλά έχουν σχεδόν την ίδια θερμιδική αξία με τα “κοινά” μακαρόνια και η τιμή τους είναι ακριβότερη. Αν σας αρέσουν, μην τα αποφεύγετε.
                                                                                                              Η μαρμελάδα για “διαβητικούς” έχει αντί για ζάχαρη την ίδια ποσότητα φρουκτόζης και τελικά τις ίδιες θερμίδες με την κοινή μαρμελάδα που περιέχει ζάχαρη.
Αν σας αρέσουν τα δημητριακά πρωϊνού, προτιμήστε αυτά που περιέχουν λιγότερη ζάχαρη και θερμίδες και μην παρασύρεστε από τις διαφημίσεις τους για πρόσθετες βιταμίνες.
Όταν τρώτε κρέας προτιμήστε τα άπαχα και πιο σκληρά κομμάτια του. Τα πιο τρυφερά μέρη του κρέατος όπως το φιλέτο, περιέχουν και περισσότερο λίπος. Τα πιο σκληρά, όπως οι μπριζόλες, περιέχουν περισσότερη πρωτεϊνη (μυικό ιστό). 
Αν το φαγητό σας περιλαμβάνει κοτόπουλο και γαλοπούλα, να προτιμάτε το στήθος (χωρίς την πέτσα) και να αποφεύγετε τις φτερούγες γιατί περιέχουν πολλές πέτσες (δέρμα).
Προσέχετε πάντα την ημερομηνία λήξεως στα αβγά που αγοράζετε. Προτιμήστε τα όσο το δυνατόν πιο φρέσκα αβγά, φάτε τα βραστά και μην τα τρώτε ποτέ ωμά.
Προσέξτε τους κρόκους των αβγών. Μην τρώτε παραπάνω από 1 - 2 την εβδομάδα. Ο κρόκος του αβγού περιέχει πάρα πολλά λιπαρά (11%) και χοληστερίνη (300 - 550 mg) τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα.
Η χρήση τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να αυξήσει την πείνα και να σας αφήσει μια πικρή γεύση στο στόμα. Αν δεν μπορείτε να πιείτε αλλιώς τον καφέ ή το τσάι σας, χρησιμοποιείστε τεχνητό γλυκαντικό αλλά με μέτρο και σε μικρές δόσεις. Μιά καλή λύση είναι να χρησιμοποιήσετε το γλυκαντικό μόνον σε ένα ρόφημα σας και τα υπόλοιπα να τα πιείτε σκέτα ή με πολύ μικρές ποσότητες γλυκαντικού. Αν δεν έχετε πρόβλημα βάρους προτιμήστε να βάζετε ζάχαρη και σταδιακά μειώστε τις ποσότητες της ζάχαρης που χρησιμοποιείτε.
Να θυμάστε ότι η φρουκτόζη είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που τις ίδιες ακριβώς θερμίδες με τη ζάχαρη αλλά είναι πιο γλυκιά και για αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερη.
Δείξτε την προτίμησή σας στο απλό αποβουτυρωμένο ή με λίγα λιπαρά γιαούρτι. Περιέχει λίγες σχετικά θερμίδες, όλα τα βασικά αμινοξέα και βοηθά στην καλύτερη χώνευση των τροφών, στον έλεγχο της νευρικότητας, αυξάνει την αντίσταση απέναντι στις μολύνσεις και συμπληρώνει όλες τις φυτικές και ζωϊκές τροφές. 
                                                                                                Κάποια γιαούρτια «με φρούτα» περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη ή «φρούτα» που δεν είναι και “τόσο φρούτα” αλλά σιρόπι φρούτων ή εσάνς με γεύση φρούτων. 
Προτιμήστε τους φρεσκοστιμμένους από τους τυποποιημένους χυμούς. Οι τυποποιημένοι, συσκευασμένοι, χυμοί είναι αρκετά καλοί εφόσον δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, διατηρούνται σωστά και καταναλώνονται αμέσως.
Αν θέλετε να αδυνατίσετε, μην απαρνιέστε τα μακαρόνια σας. Φάτε τα νερόβραστα, χωρίς να τα περιχύνετε με καυτό λάδι ή βούτυρο, και συνοδεύστε τα με ελάχιστο τυρί ή σάλτσα από φρέσκια ντομάτα. Οσο λιγότερο βρασμένα είναι τα μακαρόνια τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά διατηρούν.
Ο καλύτερος τρόπος για να τις φάτε τις πατάτες σας είναι ψητές με τη φλούδα, σε αλουμινόχαρτο, αφού τις πλύνετε καλά. Οι βραστές πατάτες χάνουν μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών τους, ενώ οι τηγανιτές είναι “βόμβα” θερμίδων.
Ολα τα όσπρια θα πρέπει να μουσκεύονται για τουλάχιστον 12 ώρες σε σκέτο νερό, χωρίς μαγειρική σόδα, πριν να μαγειρευτούν. Μόνον αφού μαγειρευτούν θα πρέπει να προστίθεται λάδι και κρεμμύδια.
Προσθέστε στη διατροφή σας ωμό σκόρδο. Το ωμό σκόρδο έχει ελάχιστες θερμίδες, μειώνει την αρτηριακή πίεση και την χοληστερίνη, βοηθά στην απομάκρυνση τοξικών μετάλλων κι ασκεί μιά πολύ ισχυρή αντιθρομβωτική και, ίσως, αντικαρκινική δράση. Οι μόνες περιπτώσεις που αντενδεικνύεται το ωμό σκόρδο είναι να έχετε χαμηλή πίεση ή σοβαρά προβλήματα στο στομάχι ή πρόβλημα με τη μυρωδιά του. 
Πίνετε τα ροφήματά σας σε “ουδέτερη” θερμοκρασία, δηλαδή ούτε πολύ κρύα, ούτε πολύ ζεστά.
Αν το Σαββατοκύριακο ξυπνάτε αργά, δεν δουλεύετε και δεν γυμνάζεστε, μην τρώτε όλο το πρωϊνό ή όλο το μεσημεριανό σας, αλλά να συνδιάστε τροφές και από τα δύο αυτά γεύματα, κάνοντας ουσιαστικά τα δύο γεύματα ένα και συνολικά ένα γεύμα λιγότερο, αφού οι δραστηριότητές σας (άρα και οι θερμιδικές σας ανάγκες) είναι πιο περιορισμένες από ό,τι τις ημέρες που εργάζεστε.
Το μάσημα τσίκλας μετά το φαγητό είναι λιγότερο επικίνδυνο και σε μερικές περιπτώσεις βοηθά στη μείωση των οξέων του στόματος.
Αποφύγετε να βάζετε πολύ ξύδι στις πράσινες σαλάτες σας. Προτιμήστε το φρέσκο λεμόνι. Το ξύδι έχει αρκετές θερμίδες και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα ευαίσθητα στομάχια. Είναι επίσης πιθανό οτι καθυστερεί την χώνεψη ορισμένων τροφών. Αντίθετα το μηλόξυδο βοηθά στην χώνεψη και αυξάνει την γευστικότητα και την θρεπτική αξία των λαχανικών σας.                                                                                                                             Μην φρυγανίζετε το ψωμί σας. Το φρυγάνισμα αφαιρεί από το ψωμί νερό, το ξηραίνει, καταστρέφει, λόγω υψηλής θερμοκρασίας, όσες βιταμίνες του έχουν απομείνει, δεν αυξάνει το πραγματικό περιεχόμενο των φυτικών του ινών και δεν μειώνει την περιεκτικότητά του σε θερμίδες αλλά μόνο το περιεχόμενό του σε νερό και τον “φυσικό” του όγκο.
Αν πιενάτε ανάμεσα στα γεύματα, πιείτε ένα - δύο ποτήρια νερό γιατί μπορεί να μην πεινάτε αλλά να διψάτε και προσπαθείστε να ασχοληθείτε με κάτι ευχάριστο που θα διώξει τη σκέψη σας από το φαγητό. Αν κι αυτό δεν αποδώσει, δοκιμάστε να φάτε μιά ψιλοκομένη σαλάτα με λίγο λεμόνι ή μετατοπίστε χρονικά το αμέσως επόμενο γεύμα τρώγοντας το μισό κι αφήνοντας το άλλο μισό για την “κανονική” του ώρα.
Ανακαλύψτε το σεξ! Σύμφωνα με τον A.Simeons, «η πλειοψηφία των ατόμων που υποφέρει από παθολογική πείνα, ”πάσχει” από μιά άλυτη σεξουαλική διέγερση που έχει ως αποτέλεσμα να μπλοκάρονται ανώτερα εγκεφαλικά κέντρα και να αναζητείται κάλυψη της σεξουαλικής επιθυμίας από την απόλαυση που προσφέρει το φαγητό».
Εάν θέλετε να αδυνατίσετε πρέπει, χωρίς να παραλείπετε καμιά απολύτως τροφή, να περιορίσετε σταδιακά τις προσλαμβανόμενες θερμίδες μειώνοντας την ποσότητα του φαγητού και να αυξήσετε τις κινητικές σας δραστηριότητες.
Εάν θέλετε να αυξήσετε το βάρος σας, αυξήστε, σταδιακά, τις προσλαμβανόμενες ποσότητες του φαγητού και “περιοριστείτε” σε ένα καλό αλλά όχι μεγάλης διαρκείας πρόγραμμα γυμναστικής. 
Για να διατηρήσετε το βάρος σας (συντήρηση) ακολουθείστε τον ίδιο ρυθμό ζωής, βελτιώστε την ποιότητα της διατροφής σας και συνεχίστε να τρώτε τα φαγητά σας στις συνηθισμένες, για εσάς, ποσότητες.
Αν έχετε χαμηλά επίπεδα σιδήρου ή αναιμία, προτιμήστε τροφές όπως το ψητό συκώτι, το ψητό κόκκινο κρέας, τις φακές, τα ρεβίθια, τις ανάλατες σαρδέλες και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα.  Ο σίδηρος που περιέχουν οι φυτικές τροφές είναι λιγότερο αφομοιώσιμος από το σίδηρο που περιέχουν οι ζωικές τροφές, αλλά μπορεί να αυξηθεί η αφομοιωσιμότητα και των δύο εάν η διατροφή μας είναι επαρκής σε βιταμίνη C (φρούτα, λαχανικά).       
Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, αποφύγετε τις τροφές που περιέχουν πολύ νάτριο όπως το αλάτι, τα παστά, τις σαρδέλες, τις ρέγγες, το χοιρινό, το μπέικον και τα κονσερβαρισμένα τρόφιμα. Σε περιπτώσεις πολύ υψηλής πίεσης είναι επίσης καλό να περιοριστούν το βούτυρο, οι ελιές, το γάλα,  το σέλινο και το μαύρο ψωμί.
Μπορείτε να περιορίσετε αρκετά τις κράμπες, αν πίνετε πολύ νερό κι αν προσθέσετε στη διατροφή σας περισσότερες βιταμίνες και ηλεκτρολύτες τρώγοντας σέλινο, μαύρο ψωμί, μελάσσα, προϊόντα σόγιας, ηλιόσπορους, φρέσκα φρούτα, ξερά δαμάσκηνα και χουρμάδες.                                                                                Αποφύγετε τα φρούτα "ψυγείου" ή θερμοκηπίου και γενικά φρούτα εκτός εποχής. Περιέχουν λιγότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία από ό,τι τα φρέσκα. 
Οι έρευνες δείχνουν οτι οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από ημικρανίες, είναι ευαίσθητοι σε ένα αμινοξύ που ονομάζεται τυραμίνη. Οι τροφές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα τυραμίνης και θα πρέπει, πιθανώς, να αποφεύγετε εάν πάσχετε από ημικρανίες, είναι το κόκκινο κρέας, το κόκκινο κρασί, τα πικάντικα τυριά, οι ξηροί καρποί και η σοκολάτα.
Για να διαπιστώσετε εάν κάποια τροφή σας επηρεάζει αρνητικά, μπορείτε να τη φάτε σκέτη, χωρίς να τη συνδιάζετε με άλλες, και να παρατηρήσετε τις αντιδράσεις σας. Αν λίγο μετά την λήψη της αισθανθείτε ότι έχετε «πρόβλημα», είναι πολύ πιθανό οτι αυτή η τροφή σας επηρεάζει αρνητικά και για αυτό θα πρέπει είτε να σταματήσετε να την τρώτε είτε να μειώσετε την κατανάλωσή της.
Μερικοί γιατροί λένε οτι η μετρημένη χρήση αλκοόλ, ένα με δύο μικρά ποτηράκια την ημέρα, κάνει καλό στο καρδιαγγειακό σύστημα. Από την άλλη μεριά οι ίδιοι γιατροί λένε οτι η καθημερινή χρήση αλκοόλ μπορεί να βλάψει το συκώτι και να αυξήσει τις πιθανότητες προσβολής από καρκίνο του στόματος, του οισοφάγου και του λάρυγγα. Το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται όσο περισσότερο γίνεται αλλά εάν πίνετε ένα- δύο ποτηράκια περιστασιακά, δεν πρόκειται να σας βλάψει.
Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη με φυσικούς χυμούς ή  παγωμένο γάλα. Αν το πρόβλημά σας είναι οι θερμίδες μπορείτε να πιείτε αεριούχο νερό ή σόδα, παγωμένο νερό με λίγες σταγόνες λεμόνι ή λίγο χυμό ανανά, παγωμένο τσάι χωρίς ζάχαρη ή χυμό από λαχανικά.
Αν κάνετε δίαιτα και νιώθετε νευρικότητα, κάντε σπορ, γυμναστείτε σκληρότερα, ασχοληθείτε με τις πολεμικές τέχνες, περπατήστε περισσότερο αλλά μην ξεσπάσετε στο φαγητό!
Αν μυρίζει το στόμα σας χωρίς να υπάρχει οργανικός λόγος ή χαλασμένα δόντια, προσέξετε το είδος των τροφών που τρώτε. Η πιο συνηθισμένη “αιτία” είναι τα βακτηρίδια που αναπτύσσονται στο στόμα όταν καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες από συγκεκριμένα είδη τροφών όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα μπρόκολα, ο καφές ή το αλκοόλ. Το υπερβολικό κάπνισμα και η ελλιπής υγιεινή είναι επίσης δύο από τις πιο συνηθισμένες αιτίες..
Μην εμπιστεύεστε την μαργαρίνη! Η μαργαρίνη είναι κι αυτή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά όπως το βούτυρο και επιπλέον περιέχει και περισσότερο ελαϊδικό οξύ, ένα είδος βλαβερού ακόρεστου λίπους, που έχει παρόμοιες αρνητικές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα με τα κορεσμένα λίπη.                                                Αν καταναλώνετε πολλά κορεσμένα λιπαρά τρώγοντας πολύ κρέας, μπορείτε να περιορίσετε την πιθανότητα προσβολής από καρκίνο, αν αποφύγετε το ψήσιμο στα κάρβουνα, εάν ψήνετε το κρέας σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, αν το τυλίγετε με αλουμινόχαρτο κι αν ρίχνετε άφθονο λεμόνι πριν το καταναλώσετε.
Πείτε όχι στα μεταλλαγμένα τρόφιμα! Τα γονίδια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους, μπορούν να συσσωρευτούν στο ανθρώπινο δέρμα, να αποδιοργανώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσουν δυσκολίες στην αντιμετώπιση άλλων ασθενειών λόγω της αυξημένης ανθεκτικότητάς τους στα συνήθη αντιβιοτικά.
Όταν αποθηκεύετε τρόφιμα μέσα στο ψυγείο, τυλίξτε τα καλά με το ειδικό διαφανές καλυπτικό που κυκλοφορεί στο εμπόριο. Το υλικό αυτό δεν επιτρέπει την επαφή με τον αέρα που υπάρχει στο ψυγείο ή που μπαίνει σε αυτό κάθε φορά που το ανοίγουμε, και έτσι οι τροφές διατηρούνται πιο φρέσκιες.
Πάρτε το απόφαση : Μπορεί η λαϊκή “θυμοσοφία” έχει ανακηρύξει κάποιες τροφές, όπως τα θαλασσινά, το μέλι και τους ξηρούς καρπούς, ως “αφροδισιακές” αλλά, στην πραγματικότητα, αυτό που βοηθά στην αύξηση των ερωτικών επιδόσεων είναι η σωστή διατροφή κι όχι το ένα ή το άλλο είδος τροφής.
Τα φρούτα είναι χρήσιμα στην διατροφή αλλά αν τρώτε πάρα πολλά φρούτα ή μόνον φρούτα, θα παίρνετε πολλές θερμίδες από υδατάνθρακες οι οποίοι αν δεν καταναλωθούν θα αποθηκευτούν ως λίπος.
 Μην τρώτε πριν την γυμναστική σας. Η πέψη των τροφών προκαλεί αύξηση τόσο της αιμάτωσης των σπλάχνων όσο και της καρδιακής συχνότητας, ενώ η γυμναστική προκαλεί αύξηση των απαιτήσεων τροφοδοσίας των μυικών ιστών. Η λήψη φαγητού θα  πρέπει να γίνεται τουλάχιστον τρείς ώρες πριν την άσκηση γιατί η καρδιά δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις ταυτόχρονα αυξημένες απαιτήσεις. Αν οι τροφές δεν χωνευτούν σε συγκεκριμένο χρόνο, παραμένουν στο στομάχι και επιβαρύνουν την λειτουργία του πεπτικού συστήματος και της καρδιάς.
Προτιμήστε τα ψάρια από το κρέας. Τα ψάρια περιέχουν τον ίδιο περίπου αριθμό πρωτεϊνών πρώτης βιολογικής αξίας, με όλα τα βασικά αμινοξέα, και μεγαλύτερη ποσότητα ακόρεστων λιπών που ονομάζονται Ωμέγα-3 και τα οποία θεωρούνται πολύτιμα για το καρδιαγγειακό σύστημα.
Τα φρεσκοκατεψυγμένα κηπευτικά (αρακάς, φασολάκια, μπάμιες, κ.λπ) διατηρούν πολλές ιδιότητες των φρέσκων προϊόντων, περιέχουν λίγες θερμίδες και είναι μιά καλή εναλλακτική λύση για την εποχή που δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα φρέσκα                                                                                                                  Αν είστε δυσανεκτικός στο γάλα, δηλαδή σας προκαλεί φούσκωμα, τάση προς εμετό ή ζαλάδες και διάρροιες, μπορείτε είτε να παίρνετε συμπληρώματα λακτάσης πριν την λήψη του γάλακτος, είτε να δοκιμάσετε να πιείτε το γάλα μαζί με άλλες στερεές τροφές, όπως το κουάκερ ή τα φρούτα, που επιβραδύνουν το ρυθμό της εντερικής απορρόφησης της λακτόζης (του σάκχαρου του γάλακτος).
Προσθέστε στη διατροφή σας κουάκερ αλλά τρώτε μικρές ποσότητες. Το επεξεργασμένο κουάκερ περιέχει πολύ νάτριο (“αλάτι”) το οποίο αυξάνει την κατακράτηση νερού και μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση του πρηξίματος.
Οι μεγάλες ποσότητες από χυμό γκρέιπ-φρουτ, όχι μόνον δεν σας αδυνατίζουν, αλλά, φαίνεται, οτι «ανοίγουν» την όρεξη για κατανάλωση γλυκών τροφών. Τα γκρέιπ φρούτ είναι πολύ όξινα και περιέχουν περιέχει πολύ κιτρικό οξύ που διαταράσει την οξεοβασική ισορροπία του οργανισμού, με αποτελεσμα την αύξηση της επιθυμίας για γλυκό.
Αν έχετε δυσκοιλιότητα φάτε αρκετά ξερά δαμάσκηνα. Είναι αποτελεσματικά κατά της δυσκοιλιότητας και πλούσια σε σίδηρο. Επειδή περιέχουν πολλές θερμίδες θα πρέπει να τρώγονται με μέτρο. Αν τα μουσκεύετε πριν τα φάτε, αυξάνεται η καθαρκτική τους δράση.
Αν σας αρέσουν οι ελιές να προτιμάτε αυτές που δεν έχουν ξύδι ή αλάτι. Οι ανάλατες και χωρίς ξύδι ελιές, είναι πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά και βοηθούν όσους έχουν αυξημένη χοληστερίνη, δυσκοιλιότητα και προβλήματα στο συκώτι.
Τρώτε όλες τις εποχές του έτους μπανάνες. Δεν περιέχουν πάρα πολλές θερμίδες (περίπου 100 θερμίδες μία μικρή μπανάνα), είναι πλούσιες σε βιταμίνες Β, ασβέστιο, κάλιο και φώσφορο και βοηθούν στην αντιμετώπιση των κραμπών, της δυσκοιλιότητας, της διάρροιας και των γαστρεντερικών διαταραχών.
Τα μπρόκολα είναι πολύτιμα σε κάθε είδους διατροφή. Εχουν λίγες θερμίδες, αρκετές φυτικές ίνες και πολύ ασβέστιο, κάλιο κι αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η βιταμίνη Α.
Αν θέλετε να μειώσετε τη θερμιδική πρόσληψη και τις ποσότητες λίπους από την κατανάλωση τυριών, προτιμήστε τα λευκά και μαλακά τυριά από τα κίτρινα και σκληρά.Τα λιγότερα λιπαρά έχει η ανάλατη μυζίθρα και το ανθότυρο.
Αν δεν έχετε χαμηλή πίεση ή πρόβλημα στο στομάχι σας, προσθέστε φρέσκο λεμόνι στα φαγητά και στις σαλάτες σας. Η προσθήκη του στα φαγητά αυξάνει την ποσότητα βιταμινών και ιχνοστοιχείων και βοηθά στην διάλυση του λίπους των ζωϊκών τροφών, στην καλύτερη αφομοίωση των συστατικών τους και στην διαδικασία της πέψης.                                                                                                                 Αν θέλετε να αυξήσετε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας, δοκιμάστε να προσθέσετε πίτουρο. Η προσθήκη πίτουρου στις μαγειρεμένες ή ωμές τροφές, οπως το γιαούρτι, είναι μιά πολύ καλή και "φυσική λύση", που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα σας δημιουργήσει προβλήματα  - με την προϋπόθεση της σταδιακής αύξησης της δόσης του.  Στα θετικά του πίτουρου συγκαταλέγονται οτι δεν έχει θερμίδες και ότι μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Στα αρνητικά του οτι μπορεί να προκαλέσει διάρροιες και τυμπανισμό. Με την ταυτόχρονη κατανάλωση γιαουρτιού παρατηρείται μείωση αυτών των συμπτωμάτων.
Αν τρώτε πολλούς υδατάνθρακες πριν από κάποια σοβαρή πνευματική εργασία ή επαγγελματικό ραντεβού, μπορεί να έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκετε. Όταν οι υδατάνθρακες πεπτούν, διεγείρεται στον εγκέφαλο η έκκριση περισσότερης σεροτονίνης μίας ορμόνης που προκαλεί αρχικά ευεξία αλλά τελικά χαλάρωση και υπνηλία.
Αποφύγετε τα «έξυπνα ποτά». Στην πιο «αγνή» τους έκδοση περιέχουν διάφορους συνδυασμούς αμινοξέων, βιταμινών και φυσικών φρουτοχυμών ή αναψυκτικών τύπου “κόλας”. Θεωρητικά τα ποτά αυτά διεγείρουν τους νευροδιαβιβαστές, κάποιες ειδικές χημικές ουσίες του οργανισμού, να μεταφέρουν πιο γρήγορα τις εντολές του εγκεφάλου με αποτέλεσμα την αύξηση της ζωτικότητας, της μνήμης και της πνευματικής διαύγειας.  Στην πράξη τα ποτά αυτά έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα που θα είχε η ξεχωριστή λήψη κάποιου χυμού ή βιταμινών.
Αποφύγετε να τρώτε μαζί δημητριακά με γαλακτομικά. Τα δημητριακά όταν τρώγονται μαζί με γάλα απορροφούν το ασβέστιο κι "απενεργοποιούν" το μαγνήσιο, πράγμα που σημαίνει ότι όλη η ποσότητα ασβεστίου και μαγνησίου που παίρνετε μαζί με τα δημητριακά πάει “χαμένη”.
Τρώτε περισσότερη φυσική λεκιθίνη για να μεγιστοποιήσετε την πνευματική σας ενέργεια. Η λεκιθίνη είναι μια απαραίτητη μορφή λίπους που βρίσκεται μέσα σε όλα τα όσπρια κι ειδικά στη σόγια. Τα εγκεφαλικά κύτταρα περιέχουν μεγάλες ποσότητες λεκιθίνης με αποτέλεσμα η διάσπαση των φωσφατιδοχολινών που περιέχει η λεκιθίνη να αυξάνει τα αποθέματα χολίνης και να βελτιώνει τη μεταφορά των νευρικών ώσεων από και προς τον εγκέφαλο. Επιπλέον η λεκιθίνη γαλακτοματοποιεί τα λίπη και έχει ισχυρή διουρητική ενέργεια.
                                                                                                                                                           Τροφές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα λεκιθίνης, ινοσιτόλης, χολίνης, μεθειονίνης και φυτικών ινών, μπορούν να αυξήσουν το μεταβολισμό του λίπους και να σας απαλλάξουν από τυχόν δυσκοιλιότητα. Τέτοιες τροφές είναι τα ρεβίθια, τα φασόλια, οι φακές και η σόγια.
Αν έχετε αϋπνίες, δοκιμάστε να πιείτε πριν τον ύπνο ροφήματα που περιέχουν ασβέστιο και ειδικά το γάλα. Σε πιο δύσκολες περιπτώσεις δοκιμάστε το τσάι από γιασεμί, το χυμό από μαρούλι, το αφέψημα από μαντζουράνα ή άνθη πορτοκαλιάς, το τίλιο και την βαλεριάνα.
Προτιμήστε τους ολόκληρους κόκκους δημητριακών: Βοηθούν στην καθυστερημένη και σχετικά πιο ήπια έκκριση της ινσουλίνης γιατί οι υδατάνθρακες τους μεταβολίζονται πιο αργά. Οι επεξεργασμένοι, ψιλοκομμένοι και λεπτοί κόκκοι δημητριακών αφομοιώνονται γρήγορα κι αυξάνουν απότομα το δείκτη γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα την ταχεία έκκριση μεγάλων ποσοτήτων ινσουλίνης, την υπογλυκαιμία και την αύξηση της πείνας.
Αν έχετε πρόβλημα κατακράτησης υγρών που δεν οφείλετε σε οργανικούς λόγους, μειώστε το αλάτι, πιείτε περισσότερο νερό και χρησιμοποιείστε τροφές που έχουν αυξημένη διουρητική ενέργεια όπως το τσάι, τα καρότα, τα μαρούλια, τα λεμόνια και τα παντζάρια.
Αποφεύγετε να τρώτε χόρτα μαζί με γάλα, γιαούρτι ή τυρί. Ο συνδυασμός ασβεστούχων τροφών μαζί με τροφές που περιέχουν φυτικό οξύ, όπως τα χόρτα, έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία δυσαπορρόφητων ή μη απορροφήσιμων αλάτων που αποβάλλονται με την αφόδευση χωρίς να αφομοιωθούν. Αυτό σημαίνει ότι από τη μια το ασβέστιο αυτών των τροφών δεν αφομοιώνεται και από την άλλη μεριά ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι δημιουργίας κρυστάλλων στα νεφρά.προϊόντα.                                                                                                                                                                                    

womansites-roula Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.