Latest News

Καλοκαιρινη ανανέωση

                                                                                                                                                    

Ακµή. Το καλοκαίρι δεν χρειάζεστε «βαριά» ενυδάτωση για να καταπολεµήσετε την ακµή. Προτιµήστε ένα προϊόν oil-free, καλύτερα σε µορφή λοσιόν. Μπορείτε επίσης να διαλέξετε ένα αντηλιακό µε χρώµα, το οποίο καλύπτει τα σπυράκια δίχως την ανάγκη για πρόσθετο µέικ απ.

Βαµµένα µαλλιά. Οσο πιο «ξένο» είναι το χρώµα σε σύγκριση µε το φυσικό σας τόσο πιο δύσκολο είναι να το διατηρήσετε το καλοκαίρι. Αν κολυµπάτε σε πισίνα και βάφετε τα µαλλιά σας ξανθά, φροντίστε πριν βουτήξετε να τα έχετε βρέξει µε νερό και να τα έχετε περάσει µε κοντίσιονερ, συνιστούν οι διάσηµοι κοµµωτές του Μπέβερλι Χιλς Εριν Μπόγκαρτ και Στιούαρτ Γκάβερτ. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα αποκτήσουν µια... πράσινη χροιά λόγω του χλωρίου! Μη λούζεστε περισσότερο συχνά απ’ όσο πρέπει, αν έχετε ανταύγειες, διότι τα καθαριστικά των σαµπουάν ξεθωριάζουν το χρώµα.                                                                                   
                                                                                                  Γλουτοί. Βάλτε στη ζωή σας την ποδηλασία. Κατά γενική οµολογία, οι ποδηλάτες έχουν τους ωραιότερους γλουτούς, καθώς η κίνηση που κάνουµε όταν πατάµε τα πεντάλ τούς γυµνάζουν τέλεια. Πολύ καλή ιδέα είναι επίσης να ανεβοκατεβαίνετε τις σκάλες µε τα πόδια καθώς και να κάνετε µασάζ στους µηρούς και στους γλουτούς σας για να τονώνετε την κυκλοφορία του αίµατος.

Δείκτης προστασίας. Να προτιµάτε αντηλιακά ευρέος φάσµατος (να προστατεύουν από τη UVA και από τη UVB ακτινοβολία) µε υψηλό δείκτη προστασίας, αλλά να µην τα θεωρείτε άλλοθι για να κάθεστε µε τις ώρες στον ήλιο, συνιστά ο δρ Βίνσεντ Ντε Λέο, επικεφαλής του Τµήµατος Δερµατολογίας στο Ιατρικό Κέντρο St Luke’s Roosevelt στη Νέα Υόρκη. Αν ιδρώσετε ή κολυµπήσετε, πρέπει να ξαναβάλετε αντηλιακό. Να το χρησιµοποιείτε ακόµα κι όταν έχει συννεφιά (το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου διαπερνά τα σύννεφα). Ελέγξτε επίσης το περσινό αντηλιακό σας: αν έχει ηµεροµηνία λήξεως, µην την υπερβείτε. Αν όµως δεν έχει, να θυµάστε πως τα δραστικά συστατικά των αντηλιακών αντέχουν για τρία χρόνια. Και κάτι για τους άντρες: αν έχετε φαλάκρα ή πολύ αραιά µαλλιά, χρειάζεται αντηλιακό και η επιδερµίδα του κρανίου σας.                                
                                                                                                            Ενυδάτωση. Οπως εξηγεί η δερµατολόγος Κατερίνα Λαµπρινοπούλου, η ενυδάτωση µε κρέµα θα πρέπει να γίνεται µισή ώρα πριν από τη χρήση του αντηλιακού. Το σώµα θα πρέπει να ενυδατώνεται έπειτα από κάθε ντους και να δίνεται ιδιαίτερη έµφαση σε γάµπες, χέρια και πλάτη που έχουν αυξηµένες ανάγκες το καλοκαίρι. Για να είστε βέβαιοι πως θα ενυδατωθεί καλά το δέρµα σας, προτιµήστε προϊόντα που περιέχουν υδρόφιλα µόρια, όπως η ουρία, το υαλουρονικό οξύ, η βρώµη, το cupuacu butter, η αλόη και η πανθενόλη. Να προτιµάτε τις ενυδατικές λοσιόν για το καλοκαίρι (είναι πιο ελαφριές απ’ ό,τι οι κρέµες).

Ζέστη. Δροσίστε το πρόσωπό σας ψεκάζοντάς το µε µείγµα τονωτικής λοσιόν και νερού – µε αυτόν τον τρόπο θα του προσδίδετε και λάµψη. Δροσίστε το σώµα σας τρίβοντας µε κυκλικές κινήσεις παγάκια στο εσωτερικό των καρπών και στους πήχεις σας έως το µέσα µέρος των αγκώνων (µην αφήσετε σταθερό τον πάγο πάνω σε ένα σηµείο της επιδερµίδας σας, µπορεί να σας προκαλέσει έγκαυµα).                                                                 
                                                                                         
Ηλιοθεραπεία. Δερµατικές βλάβες προκαλεί και η υπεριώδης ακτινοβολία που αντανακλάται από λείες επιφάνειες όπως το νερό και η άµµος (αυτός είναι ο λόγος που µαυρίζουν ακόµα και όσοι κάθονται µονίµως σε σκιερό µέρος). Ο δρ Ντε Λέο λέει πως η αντανάκλαση κυµαίνεται από το 50% έως το 90% της υπεριώδους ακτινοβολίας, αναλόγως µε τη γωνία των ακτίνων στην επιφάνεια της γης αλλά και το πόσο κοντά στην επιφάνεια ανάκλασης κάθεστε.

Θάλασσα. Το θαλασσινό νερό ξεραίνει το δέρµα, γι’ αυτό είναι εντελώς λάθος η άποψη «µένω µε το αλάτι για να ψηθεί το δέρµα µου». Αµέσως µόλις βγείτε από τη θάλασσα πρέπει να ξεπλένεστε, συνιστά η δερµατολόγος Κατερίνα Λαµπρινοπούλου. Το θαλασσινό νερό όµως ασκεί αναπλαστική δράση στο δέρµα, οπότε συµβάλλει στην ταχύτερη επούλωση µικροτραυµάτων αλλά και της ακµής (σε συνδυασµό βέβαια µε τον ήλιο). Ακόµη, το ιώδιο που περιέχει κάνει πολύ καλό στα νύχια (χεριών και ποδιών), γι’ αυτό και είναι καλύτερα να µένουν άβαφα το καλοκαίρι. Εσείς αποφασίζετε...                                                                                                    
                                                                                                                        
Ιδρώτας. Αν ιδρώνετε πολύ, φροντίστε να φοράτε αφιδρωτικό προϊόν και τη νύχτα, συνιστά ο δρ Ντάρεν Κέισι, δερµατολόγος στην Ατλάντα. Ετσι θα έχει αρκετό χρόνο για να απορροφηθεί από το δέρµα και να αρχίσει να λειτουργεί. Το πρωί κάντε µπάνιο και ξαναβάλτε το προϊόν. Ανεξάρτητα από το πόσο ιδρώνετε, το καλοκαίρι πρέπει να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια υγρά την ηµέρα, ακόµα κι αν δεν διψάτε, για να µην αφυδατωθείτε.

Κυτταρίτιδα. Να βάζετε κάποιο προϊόν κατά της κυτταρίτιδας δύο φορές την ηµέρα, διότι η δράση των περισσότερων αρχίζει να ελαττώνεται έπειτα από 6-8 ώρες, συνιστά ο δερµατολόγος δρ Μπιλ Τζόνσον από το Ντάλας. Ο φηµισµένος δερµατολόγος δρ Χάουαρντ Μιούραντ, επίσης, συνιστά να κάνετε καθηµερινά µια απλή άσκηση που διεγείρει την κυκλοφορία του αίµατος στους µηρούς: να ξαπλώνετε ανάσκελα στο πάτωµα µε ίσια πόδια και να φέρνετε εναλλάξ το γόνατο του ενός ποδιού στο στήθος σας, κρατώντας το εκεί για 20 δευτερόλεπτα. Μόλις δύο επαναλήψεις σε κάθε πόδι δυο-τρεις φορές την ηµέρα θα σας βοηθήσουν.
                                                                                           Λιπαρη επιδερµίδα. Το καλοκαίρι η έντονη ζέστη προκαλεί επιπλέον προβλήµατα λιπαρότητας. Φροντίστε να διατηρείτε ενυδατωµένη την επιδερµίδα σας πίνοντας τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ηµέρα και να πλένετε το πρόσωπό σας πρωί - βράδυ µε ένα κατάλληλο σαπούνι και χλιαρό νερό. Μην το παρακάνετε όµως γιατί ο πιο συχνός καθαρισµός µπορεί να εντείνει λιπαρότητα και γυαλάδα. 

Μακιγιάζ. Οσο λιγότερο τόσο το καλύτερο. Αν χρησιµοποιείτε µέικ απ το καλοκαίρι, προτιµήστε κάποιο που να έχει ως βάση το νερό και όχι έλαιο. Φροντίστε το λιπ γκλος σας να περιέχει αντηλιακό και να µην είναι διαφανές, αλλά να έχει λίγο χρώµα, συνιστά ο δερµατολόγος δρ Ρίτσαρντ Γκλόγκοου από το Σαν Φρανσίσκο. Και αυτό διότι το λιπ γκλος δρα ως αγωγός της επιβλαβούς υπεριώδους ακτινοβολίας, επιτρέποντάς της να εισδύει βαθιά στα χείλη – οπότε υπάρχει κίνδυνος ηλιακού εγκαύµατος.                                                      
                                                                                                               Νύχια. Εάν το πρόγραµµα λέει συχνά «παραλία» (και αν δεν ακολουθήσετε τελικά τη συµβουλή του λήµµατος «θάλασσα»), βάψτε τα νύχια των ποδιών σας µε ένα ζωηρό χρώµα. Τα παλ χρώµατα κιτρινίζουν ή ξεθωριάζουν όταν εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου αλλά και από την άµµο, ακόµα κι αν από πάνω έχετε βάλει ένα αντηλιακό, προστατευτικό στρώµα. Επειδή η συνεχής έκθεση στο νερό ξεραίνει τα νύχια και µπορεί να τα κάνει να ξεφλουδίσουν, να βάζετε πολλές φορές την ηµέρα µια καλή υδατική κρέµα στα χέρια σας, τρίβοντας καλά τα νύχια, συνιστά η δερµατολόγος Κατερίνα Λαµπρινοπούλου.

Ξηροδερµία. Για να έχετε λεία και λαµπερή επιδερµίδα, πρέπει να κάνετε συστηµατικά απολέπιση σε όλο το σώµα σας τρίβοντας απαλά µε κυκλικές κινήσεις την επιδερµίδα µε µια βούρτσα µε φυσικές τρίχες, 2-3 φορές την εβδοµάδα, πριν το καθηµερινό σας ντους. Οταν βγείτε από το µπάνιο και πριν στεγνώσει εντελώς το δέρµα σας, να βάζετε µια καλή ενυδατική κρέµα. Αν κολυµπάτε σε πισίνα µε χλώριο, πρέπει αµέσως µόλις βγαίνετε να ξεπλένεστε, συνιστά η δερµατολόγος Κατερίνα Λαµπρινοπούλου. Το χλώριο ξεραίνει την επιδερµίδα και µπορεί να επιδεινώσει κάποιες δερµατίτιδες (κυρίως την ατοπική δερµατίτιδα) αλλά και τα εκζέµατα.                       
                                                                                                                     Οροί. Καθώς το καλοκαίρι η φροντίδα του δέρµατος είναι παραπάνω από επιβεβληµένη, µια ενδεδειγµένη λύση είναι η χρήση συµπυκνωµένων ορών (serum) που διεισδύουν βαθύτερα στις στιβάδες της επιδερµίδας και έχουν πιο δραστικά αποτελέσµατα. Μην ξεχνάτε να συµπληρώνετε την περιποίηση του προσώπου σας µε µια υδατική κρέµα.

Πανάδες. Τα πιο ευαίσθητα και άρα µε µεγαλύτερο κίνδυνο εµφάνισης πανάδων είναι σίγουρα τα ανοιχτόχρωµα δέρµατα καθώς και αυτά των µικρών παιδιών. Για τη ριζική αντιµετώπιση του προβλήµατος απευθυνθείτε σε δερµατολόγο. Αποτελεσµατικότερη θεραπεία, όµως, και µε κατά κανόνα οριστικά αποτελέσµατα θεωρείται η φωτοανάπλαση µε laser. Σε κάθε περίπτωση, το αντηλιακό θα πρέπει να είναι ο µόνιµος σύντροφός σας µετά τη θεραπεία.

Ρυτίδες. Ο ήλιος γερνάει πρόωρα την επιδερµίδα. Οι περισσότερες βλάβες οφείλονται στην υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB) του ηλίου, αλλά και η UVA δεν είναι άµοιρη ευθυνών – αν και αυτή έχει την τάση να προκαλεί βλάβες βαθιά στο δέρµα και όχι µόνο στην επιδερµίδα. Μόνος τρόπος προστασίας από τις ρυτίδες του ηλίου είναι να προστατευθείτε από αυτόν.                                                                                                                                                                                    
Σολάριουµ. Δεν είναι πιο ασφαλές από τον ήλιο. Οι αρµόδιες υγειονοµικές αρχές σε όλον τον κόσµο – από την αµερικανική Υπηρεσία Τροφίµων & Φαρµάκων (FDA) έως τη Διεθνή Υπηρεσία Μελέτης του Καρκίνου (IARC) του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας – προειδοποιούν πως η συστηµατική χρήση του αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρµατος. Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2009 το IARC εξέδωσε έκθεση που κατέταξε τα σολάριουµ στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για καρκίνο (τα χαρακτήρισε «καρκινογόνα για τον άνθρωπο» ενώ έως τότε τα χαρακτήριζε «δυνητικά καρκινογόνα για τον άνθρωπο»). Πρέπει λοιπόν να γίνεται µε φειδώ και µόνο από ενήλικους – όπως ακριβώς πρέπει να υπάρχει σύνεση και κατά την έκθεσή µας στον ήλιο.

Τσιµπήµατα. Για την αντιµετώπιση τσιµπηµάτων από σφήκες, µέλισσες, κουνούπια αλλά και τσούχτρες, σκορπιούς και δαγκωµάτων από φίδια να έχετε πάντα µαζί σας κάποια κορτιζονούχο αλοιφή ή στικ αµµωνίας. Εναλλακτικά, µπορείτε να χρησιµοποιήσετε και κοµπρέσες µε ξιδόνερο (1 µέρος ξίδι και 3 νερό). Ανακούφιση προσφέρει και η εναπόθεση πάγου ή άλλων ψυχρών επιθεµάτων στην περιοχή του τσιµπήµατος. Εάν αισθανθείτε αδιαθεσία να προσφύγετε στο πλησιέστερο οργανωµένο ιατρείο.

Υγρασία. Η υγρή ατµόσφαιρα µπορεί να δηµιουργήσει αίσθηµα δυσφορίας. Πέρα απ’ αυτό, επιδεινώνει και ορισµένα δερµατικά προβλήµατα, όπως η ακµή. Αλλά και οι µύκητες αγαπούν το υγρό περιβάλλον. Ειδικότερα την περίοδο του καλοκαιριού µε τα συχνά µπάνια, µόλις βγείτε από το νερό, σκουπίστε σχολαστικά τις ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι τα γεννητικά όργανα, οι αρθρώσεις, οι µασχάλες κ.λπ.                                                                                                                                                    
Φρύδια. Αν τα φρύδια σας «ξανοίγουν» το καλοκαίρι, ο αµερικανός ειδικός στο µακιγιάζ Μάρκο Τοµασέτι συστήνει να τα τρίψετε µε αντηλιακό στικ. Θα εµποδίσει την είσδυση της UV, ενώ το κερί θα σταθεροποιήσει τις τρίχες στη θέση τους.

Χάπια. Στο εµπόριο κυκλοφορούν χάπια που συνδυάζουν αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταµίνες και εκχυλίσµατα φυτών, τα οποία δρουν στο δέρµα σε κυτταρικό επίπεδο, κατά τον δρα Πέρι Ρόµπινς από το Ιδρυµα για τον Καρκίνο του Δέρµατος (SCF) των ΗΠΑ. Αυξάνουν την αντηλιακή προστασία, αλλά πρέπει να συνδυάζονται µε χρήση εξωτερικών αντηλιακών προϊόντων, τονίζει.

Ψαλίδα. Για να την αποφύγετε, να ξεβγάζετε τα µαλλιά σας µε γλυκό νερό αµέσως µόλις βγείτε από τη θάλασσα ή την πισίνα. Να κάνετε βαθιά ενυδάτωση µε µάσκα τουλάχιστον δύο φορές την εβδοµάδα, ιδίως εάν κολυµπάτε καθηµερινά. Να τα αφήνετε επίσης να στεγνώνουν µόνα τους, διότι το καθηµερινό πιστολάκι σε συνδυασµό µε τον ήλιο και το αλάτι της θάλασσας θα τους προκαλέσουν βλάβες. Οταν τα λούζετε, να αποφεύγετε να τρίβετε δυνατά τις άκρες.

Ωρα. Προτιµήστε να κάνετε ηλιοθεραπεία νωρίς το πρωί ή το απόγευµα για ασφαλέστερο µαύρισµα. Αντίθετα, τις ώρες υψηλού κινδύνου, δηλαδή από τις 12 το µεσηµέρι µέχρι τις 5 το απόγευµα (διαφοροποιούνται λίγο ανάλογα µε την ηµεροµηνία), θα καταφέρετε µόνο να κοκκινίσετε και να ξεφλουδίσετε, χάνοντας έτσι το χρώµα που έχετε πάρει.

womansites-roula Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.