Latest News

Τα θρεπτικά συστατικά δυο φρούτων του δάσους

smeoyra-kai-batomoyra

Φίλες μου σήμερα θα σας μιλήσω για τα θρεπτικά συστατικά και της θεραπευτικές ιδιότητες δύο φρούτων του δάσους.Θα σας μιλήσω για τα σμέουρα και τα βατόμουρα.
Τα σμέουρα χρησιμοποιούνται παραδοσιακά από τις γυναίκες για να διατηρήσουν την υγεία των νυχιών, των οστών, των μαλλιών και του δέρματος. Προσφέρουν στον οργανισμό πλειάδα από θρεπτικά συστατικό, συμπεριλαμβανομένων των ασβεστίου , σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου και των βιταμινών Β1, Β3, C και Ε. Πιστεύεται ότι προέρχονται από την Ευρώπη αλλά είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στη Βόρεια Αμερική, την Αγγλία, τη Σκανδιναβία και τη Σκοτία.

Ιατρικές ιδιότητες
Για αιώνες τα φύλλα του φρούτου χρησιμοποιούνταν από τις γυναίκες για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα αλλά και για να έχουν εύκολη γέννα. Είναι αποτελεσματικό στη ρύθμιση της κυκλοφορίας του αίματος και γι αυτό το λόγο μειώνει τις κράμπες στην κοιλιά κατά την έμμηνο ρύση. Η στυπτική του δράση το κάνει κατάλληλο για τις περιπτώσεις της διάρροιας και η αντισηπτική του δράση κάνει ιδανική τη χρήση του σε φαρυγγίτιδα και έλκος στομάχου.
Ποσότητα
Παραδοσιακά, το τσάι με φύλλα βατομουριάς ετοιμάζεται με 1 φλιτζάνι βραστό νερό στο οποίο προσθέτετε 1-2 κουταλάκια γλυκού του βοτάνου, που αφήνετε να μουλιάσει για 10-15 λεπτά.

Προσοχή!
Αν είστε έγκυες, καταναλώστε τα θεραπευτικό σμέουρα μόνο κατά τους δύο τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης. Συμβουλευτείτε πάντα τον γιατρό σας.

Βατόμουρα
Πολλοί πιστεύουν ότι τα σμέουρα και τα κόκκινα βατόμουρα είναι τα ίδια. Ένα χαρακτηριστικό για να τα ξεχωρίζετε όταν τα μαζεύετε είναι πως τα πρώτα είναι κούφια όταν συλλέγονται ενώ στα βατόμουρο το εσωτερικό μένει πάνω στο φρούτο όταν τα κόβετε. Άλλα γνωστά ονόματα του βατόμουρου ανά την Ελλάδα είναι ρούβος βάτος βάτινα ή μοραντζΙδα. 

Ιατρικές ιδιότητες 
Θεωρείται εξαιρετικό εμμηναγωγικό και το αφέψημά του φτιάχνεται βράζοντας μία μεγάλη χούφτα κορφές βατομουριάς σ' ένα λίτρο νερό. Συστήνεται στις αιμορροΐδες, στις πέτρες στα νεφρά και στη φλόγωση του στομαχιού. Διευκολύνει τη γέννα και συχνά καταναλώνεται από τις λεχώνες για να  αυξηθεί το γάλα.

Προσοχή!
Σουρώνετε με προσοχή το αφέψημα το έγχυμα βατόμουρου πριν από την κατανάλωση για να μην περάσουν τα αγκαθάκια.

womansites-roula Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.