Latest News

Ωδίνες τοκετού


<<Η Πρόβα>> των ωδίνων του τοκετού είναι οι λεγόμενοι προπαρασκευαστικοί πόνοι, τους οποίους λίγες γυναίκες, και φυσικά όχι οι... πρωτάρες, μπορούν να ξεχωρίσουν με βεβαιότητα. Είναι πόνοι προειδοποιητικοί του επερχόμενου τοκετού και μπορεί να ξεκινήσουν και ένα μήνα πριν από τον τοκετό σας. Δηλαδή, από τον 8ο μήνα.
Τους προπαρασκευαστικούς πόνους (faise alarm)δεν είναι πάντα εύκολο για όλες τις γυναίκες να τους ξεχωρίσουν από τις πραγματικές ωδίνες, ιδίως εάν πρόκειται να γίνουν για πρώτη φορά μη­τέρες. Αυτοί οι πόνοι, που ονομά­ζονται και Braxtion-Hicks (φέρουν το όνομα του γιατρού που τους με­λέτησε), δεν είναι παρά μια «πρό­βα». Είναι οι προάγγελοι του πραγματικού τοκετού, ο οποίος δεν Θα καθυστερήσει να αρχίσει. Πριν αρ­χίσουν οι ωδίνες, εκκρίνονται ορ­μόνες από τη μήτρα σάς για να προετοιμάσουν το σώμα σας για τη γέννα. Παράλληλα με τους «πλα­στούς» πόνους θα νιώσετε το μω­ρό να κατεβαίνει και να παίρνει τη θέση του στο κατώτερο μέρος της λεκάνης. Η μήτρα εξασκείται για τους ισχυρούς σπασμούς του το­κετού με ελαφρές περιοδικές συ­σπάσεις.Με την εμπέδωση, όπως ονομά­ζεται η κατάληξη της διαδρομής του μωρού σας, θα νιώσετε ένα ξα­λάφρωμα.θα σταματήσει η πίεση στο διάφραγμα σας και η αναπνοή σας θα γίνει ευκολότερη. Επίσης Θα έχε­τε την τάση να ουρείτε συχνότερα, διότι το κεφάλι του μωρού θα πιέ­ζει την κύστη σας. Ένα άλλο βέβαιο σημάδι ότι πλησιάζει ο τοκετός εί­ναι η αποβολή της βλέννας που προστατεύει τον τράχηλο. Συνή­θως η βλέννα δεν αποβάλλεται πριν αρχίσουν οι πραγματικές ωδίνες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, ο τράχηλος μπορεί να διασταλεί τόσο ώ­στε να ξεκολλήσει το πήγμα περίπου δώ­δεκα ημέρες πριν από τον τοκετό.
Η κολλώδης μάζα έχει χρώμα καφέ, ροζ ή κοκκινωπό, λόγω των τριχοει­δών αγγείων που τη συνέδεαν με τον τρά­χηλο. Ορισμένες γυναίκες βλέποντας υγρά χρώματος ροζ μπορεί να τρομά­ξουν ή να τους περάσει από το μυαλό ότι έσπασαν τα «νερά».
Πρέπει να ξέρετε ότι όταν οι ειδικοί λένε «σπάνε τα νερά» κυριολεκτούν.
Γι' αυτό μην ανησυχήσετε εάν δια­κρίνετε κοκκινωπό ή ροζέ υγρό λίγες η­μέρες πριν από τον τοκετό. Είναι χα­ρακτηριστική ένδειξη της διαστολής του τραχήλου.
Οι Braxtion-Hίcks μπορεί να ξεκινή­σουν και ένα μήνα πριν από τον τοκε­τό σας. Δηλαδή από τον 8ο μήνα. Η μή­τρα σας εξασκείται για τους ισχυρούς σπασμούς του τοκετού με ελαφρές πε­ριοδικές συσπάσεις.
Διαφορές
Δύο είναι οι βασικές διαφορές τους από τις κανονικές ωδίνες: οι «πλαστές» είναι σχεδόν ανώδυνες και επιπλέον δεν είναι ρυθμικές.
Δηλαδή μπορεί στην αρχή να τις νιώ­θετε κάθε μισή ώρα, στη συνέχεια κά­θε λεπτό και έπειτα πάλι κάθε 20 λε­πτά. Αντιθέτως οι πραγματικές ωδίνες είναι πιο ρυθμικές.
Όταν έρθουν, Θα τις νιώθετε κάθε μία ώρα. Στη συνέχεια κάθε τρία τέταρτα, μισή ώρα, 15 λεπτά και ούτω καθεξής. Όταν Θα τις νιώθετε κάθε πεντάλεπτο, σημαίνει ότι η ώρα να πάτε στο μαιευ­τήριο έχει φτάσει.
Υπάρχουν γυναίκες που νομίζουν ότι οι «πλαστές» ωδίνες είναι οι κανονικές και πηγαίνουν νωρίτερα στο μαιευτήριο. Η προϊσταμένη της αίθουσας τοκετών τις παραλαμβάνει και τις υποβάλλει σε κανονικές εξετάσεις, αφού έλθει σε συ­νεννόηση με το γιατρό για να διαπι­στώσει εάν είναι έτοιμες να γεννήσουν.
Εάν βρεθείτε σε αυτή τη θέση, η μαία Θα σας πει να ουρήσετε, Θα σας βάλει «ρόμπα εξέτασης» και Θα ξαπλώσετε. Η μαία θα ακούσει τους χτύπους της καρ­διάς του μωρού σας και θα σας ρωτή­σει τι αισθάνεστε. Παράλληλα θα α­κουμπήσει την κοιλιά σας για να διαπι­στώσει εάν οι πόνοι που νιώθετε είναι οι πραγματικές ωδίνες. Πώς θα το κα­ταλάβει;
Με τις ωδίνες η κοιλιά σφίγγει, «πε­τρώνει». Στη συνέχεια Θα σας ζητήσει ν' ανοίξετε τα πόδια σας για να δει ε­άν έχει επιτευχθεί η διαστολή του τρα­χήλου. Εάν τίποτε απ' όλα αυτά δεν συμβαίνει, Θα ενημερώσει την ίδια στιγ­μή το γιατρό σας. Ανάλογα με την α­πάντηση που Θα της δώσει, είτε θα σας κρατήσει για να σας εξετάσει και ο ί­διος είτε θα σας διώξει, εξηγώντας σας πώς θα νιώσετε με τις πραγματικές ω­δίνες.
Θα το καταλάβετε αμέσως. Η φύση των συσπάσεων αλλάζει, γίνονται ρυθ­μικότερες, ενώ ο πόνος είναι πιο έντο­νος. Στην πιο έντονη φάση οι συσπά­σεις διαρκούν συνήθως 60-90 δευτε­ρόλεπτα και έρχονται ανά 2-4 λεπτά. Καθώς οι μύες της μήτρας σας σφίγ­γονται, Θα έχετε μια αίσθηση πόνου στο κάτω μέρος της κοιλιάς σαν στενή ζώ­νη. Κάθε γυναίκα αισθάνεται διαφορε­τικά τους πόνους.
Στα αρχικά στάδια είναι πιθανόν να έχουν τα χαρακτηριστικά της δυσμη­νόρροιας ή να περιορίζονται σε μέτρι­ους πόνους της πλάτης.

ΟΔΗ ΓΙΕΣ
0ι ωδίνες είναι σημάδι έναρξης του το­κετού. Εάν, λοιπόν, έχετε πρόωρες ω­δίνες, σημαίνει ότι Θα γεννήσετε νω­ρίτερα. 0ι οδηγίες που ακολουθούν Θα σας βοηθήσουν να το διαπιστώσετε. >- Η εγκυμοσύνη είναι μικρότερη από
37 εβδομάδες.
Έχετε συσπάσεις της μήτρας πε­ρισσότερο από μία ώρα.
0ι συσπάσεις έρχονται κάθε 5-10 λεπτά.
0ι συσπάσεις διαρκούν 30 δευτε­ρόλεπτα και είναι επίμονες την τε­λευταία ώρα.
Η κολπική εξέταση δείχνει ότι ο τράχηλός σας έχει διαστολή 2,5 ε­κατοστά. Αυτό σημαίνει ότι το τοί­χωμά του έχει λεπτύνει τουλάχι­στον κατά τα τρία τέταρτα.
Και μερικές
Συμβουλές προς τους συζύγους
Από την ώρα που Θα ξεκινήσουν οι «πλαστές», έστω, ωδίνες μέχρι και τον τοκετό πρέπει να διατηρείτε ευχάριστη την ατμόσφαιρα στα σπίτι. 0 εκνευρι­σμός της συζύγου από τους πόνους που νιώθει και η αγωνία της εν αναμο­νή του τοκετού είναι αρκετά για να προκαλέσουν εντάσεις. Εσείς προσπαθή­στε να είστε όσο πιο τρυφερός μπορεί­τε, φροντίστε οι κινήσεις σας να είναι αργές, ήρεμες και σταθερές. Να είστε θετικός, να την επαινείτε και να μην την κριτικάρετε. Να της κάνετε συχνά μα­σάζ για να χαλαρώνει, χωρίς να τη βά­ζετε στη διαδικασία να σας το ζητεί.

womansites-roula Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.